Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. Més informació sobre les cookies

Restauració del paratge de la font de Sant Jordi

pedresUn grup de voluntaris posa les primeres pedres del projecte

El passat dissabte 15 de setembre va tenir lloc una jornada de voluntariat en la que una quinzena de persones van col·laborar en la construcció d'una vedruna i un petit mur utilitzant la tècnica de la pedra seca. Durant l'activitat es va mostrar aquesta tècnica artesana de construcció a tots els assistents, i es va explicar com les estructures de pedra seca ofereixen una gran varietat d'orificis i espais per a que diferents espècies (rèptils com sargantanes i llangardaixos, i també petits mamífers) hi puguin crear els seus refugis, afavorint la fauna del municipi. Al final de l'acte es va fer un piscolabis a base de productes de proximitat.

El paratge de la font de Sant Jordi es troba inclòs al Pla d'Espais d'Interès Natural dels Turons de Maçanet, zona protegida per la seva singularitat geològica i pel seu valor natural. Tota aquesta zona es va cremar en el gran incendi que va patir el municipi l'any 2003, però tot i això s'ha anat recuperant de manera satisfactòria. Cal tenir en compte que la font de Sant Jordi és un espai emblemàtic del municipi i es troba lligat a les experiències de molts maçanetencs, i per tant també té un gran interès sociocultural.

En un estadi inicial, durant els primers mesos d'aquest any es va fer una neteja de l'entorn de la font durant la qual es van retirar gran quantitat de residus abocats de forma incontrolada (pneumàtics, matalassos, runa, fustes, etc.) gràcies a la col·laboració dels joves de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) de Maçanet i la brigada municipal. Posteriorment, fruït de l'afectació del 0,5% de l'IBI a projectes de conservació i recuperació de la biodiversitat i el paisatge, l'Ajuntament encarregà a la Fundació Emys un projecte de recuperació de l'espai. Aquest projecte s'ha iniciat amb una desbrossada i poda per augmentar l'àrea de prat i diversificar l'espai, instal·lació de caixes niu, i la construcció de les estructures de pedra seca. Posteriorment es regularà l'accés a l'espai i s'instal·larà un plafó explicatiu de l'entorn i de la font.

Des de l'Ajuntament es vol agrair la tasca desinteressada dels voluntaris que van assistir a la jornada.